Jdi na obsah Jdi na menu

Proč?

16. 4. 2015

 

PROČ?

Od 24. února nám Bella začala z ničeho nic kulhat na pravou přední nohu. Občas, jakoby na rovince zakopávala, jakoby pořádně nezvedala přední nohy. Nechtěli jsme hned plašit, protože kulhání  trvalo max. 5 minut, když zrovna vstala a potom to rozchodila a nebylo nic znát, vše bylo O.K. Takže  jsme nastavili klidový režim tzn. vycházky max. na 1/2 hodiny 2x denně. Jinak volný pohyb po zahradě, na noc spí Bella už pár měsíců doma. Vždycky se to po týdnu zlepšilo a při stávání už ani nekulhala, pak se to zase na týden zhoršilo a pořád dokola.

29.3. v neděli se to postupně během dne začalo zhoršovat. Bella večer kulhá na všechny čtyři nohy, je celá zkroucená i trochu jakoby nahrbená a i když vůbec nekňučí, tak vidím, že jí to bolí. Nechce ani čůrat. Okamžitě se objednáváme narychlo na pondělí do Vetcentra k MVDr. Duchkovi. V pondělí vyrážíme do Prahy, Bella už zase jen kulhá na pravou přední, zlepšilo se to. Udělali se krevní testy snad na všechno i na boreliozu.  Ještě se jeden krevní vzorek posílá do Německa, jenže já blbka se zapomněla zeptat, na co to je. Moč je také v pořádku. Takže už nás čeká jen RTG. Pan doktor na rovinu řekl, že  to bude asi krční páteř, což není dobré. Bella musela na stůl, na zemi by se krk tím RTG na kolečkách pořádně neprosvítil. Povedlo se chlapům ji zvednout a položit na stůl bez narkózy. Já byla u její hlavy, měla tu těžkou vestu a uklidňovala jsem ji. Bella se uklidnila a vše si nechala líbit. Tak jsem byla moc ráda, že se to obešlo bez narkózy. Verdikt zatím je takový, že má špatný 6-7 krční obratel. sad Viděli jsme snímek, mezi obratly by měla být mezera, která tam nyní není, obratle jsou u sebe. Prý se to stává u starších obřích plemen od těch 6ti let, krční páteř degeneruje. Operaci doktor nedoporučuje, musel by se tam dávat  nějaký krční implantát, ale výsledek je nejistý i riskantní. Léčit se to nedá, prý se to bude časem zhoršovat, hrozí celková obrna a to by už byl konec. Je mi mizerně, velká bezmocnost, konečně už bylo s Beluškou všechno dobré, veterináře jsem už nechtěla ani vidět a teď zase tohle. Jediné, co můžeme, je konzervativní léčba už napořád: tzn. jen velmi krátké procházky, zatím na zahradě na vodítku a když nebudeme doma, tak ji nechávat v domečku, protože venku hrozí to, že bude běžet k plotu, pokud něco uvidí, což je špatně. Dostali jsme tablety PREVICOX 227 mg, až jí to zase hodně chytne, tak jí máme dát 2 tabl. během jídla za den. Podávat takhle ale maximálně 2-3 dny, asi je to driják. Měla by také shodit kila, nyní má 69 kg, tak alespoň prý 2 kg do konce května, kdy máme přijet na kontrolu. No půjde to asi dost špatně sundavat kila, když má Bella minimální pohyb. Dávám jí nyní 500g masa na večer se spoustou zeleniny a ráno tak do 200 g kuřecích kostí nebo něčeho jiného. Nedáváme  už obojek, dostali jsme od švagrové moc pěkný postroj, který neobepíná krk, ale jen ramena a záda.

Mám spoustu otázek, na které jsem se zapomněla zeptat v ordinaci, tak píšu panu doktorovi  email a čekáme na odpověď i na krevní výsledky, které ještě nedorazily.

V pátek 10. 4. to Bellu zase zničehonic chytilo, předtím to bylo už "dobré", žádné kulhání, vše dodržujeme. Láďa mi volá do práce, že Beluška špatně zase chodí, nemůže usnout a kňučí (manžel přišel o práci, takže na"ne"štěstí je s Beluškou už 2 měsíce aspoň doma). Tak jí dává první PREVICOX  s jídlem. Odpoledne, když dorazím domů, tak nic moc, druhý den v sobotu ještě Bella kulhá, ale je to lepší,dáváme opět tablety. Beluška je pořád hodně utahaná a zadýchává se. V neděli už je to zase "dobré", tak do třetice tablety už nedávám. Bella zase chodí "normálně". Baští pořád  se stejnou chutí. Čekáme už 14 dní na výsledky, na odpověď a co bude dál.....

Zvažuji Dornovu metodu, příští týden jsem na ní objednaná u nás v Mostě. Musím ji nejdříve vyzkoušet na sobě. MVDr. Duchek říkal, že je zbytečná, ale nevím, uvidíme, jak dopadne diagnóza a pak budu zjišťovat více. Sháním také kurmumu na tu léčivou pastu, dávám homeopatika ARNICA MONTANA a HYPERICUM PERFORATUM, vitamín C a vitamín B12-B-komplex Generali Forte. Snad něco aspoň trochu pomůže...